joi, 3 august 2017

Idei de evadări pe vreme caniculară: Bâlea Lac

Zilele de vară sunt frumoase. Concediul e plăcut, însă, când soarele arde mult prea tare şi arşiţa ne topeşte, căutăm cele mai răcoroase locuri, în care ne putem bucura de natură.
Unul din aceste locuri extrem de frumoase în care te poţi adăposti de arşiţa verii, în timp ce stai în natură şi vezi o privelişte unică este Bâlea Lac.

Personal, mi se pare cea mai frumoasă regiune montană din Munţii Carpaţi. Zona Bâlea Lac este specială atât prin frumuseţea alpină, cât şi prin prezenţa lacului glaciar, dar şi a cascadei care le transformă în zone unice în întreaga lume.
Aşa că, în una din zilele în care se anunţa COD PORTOCALIU de caniculă, am plecat, cu maşina, după ce mi-am băut cafeaua de dimineaţă, spre Bâlea Lac, din Piteşti. Am luat calea oraşului Curtea de Argeş, pe Drumul Naţional 73, iar apoi am făcut un mic popas la Barajul Vidraru. 

După o gură de aer, câteva frăguţe şi nişte fotografii ale marelui lac de acumulare, am pornit din nou la drum pe Transfăgărăşan (DN7C), căci temperaturile creşteau din ce în ce mai mult şi nu voiam să ne prindă prânzul torid în maşină. Drumul care şerpuieşte printre munţi, este deopotrivă foarte frumos şi dificil. Serpentinele sunt numeroase şi urcuşul destul de mare. Pe măsură ce urcam, temperatura de peste 35 de grade Celsius scădea, pentru ca în vârf să ajungă la 18 grade celsius. O diferenţă considerabilă, nu? Vântul care bătea culmile mi s-a părut a fi o atingere dumnezeiască.  

În iulie, încă se mai vedeau petice de zăpadă
După aproximativ trei ore de la plecare eram sus chiar la Bâlea Lac. Aici era extrem de aglomerat, deoarece era duminică. În timpul săptămânii lucrurile stau diferit şi chiar te poţi bucura în tihnă fără prea multă agitaţie de aceste minuni naturale ale României. Nu am poposit foarte mult aici, pentru că nu am putut găsi loc de parcare, însă mi-am putut satisface apetitul meu pentru fotografii, iar apoi am pornit către Bâlea Cascadă, în speranţa că aici vom avea mai mul noroc. Aşa a şi fost. 
Muşeţelul se bucura de bătaia vântului, la Bâlea
După ce am trecut hotarul în Transilvana, am oprit la cascadă. Deşi era aglomerat şi aici, am găsit loc de parcare şi am explorat locul. Cascada Bâlea eu nu o mai văzusem, deci cu ocazia acestei călătorii am marcat o premieră. Mi-a plăcut, nu pot spune nu, însă peisajul este mult alterat din cauza negustorilor ambulanţi din zonă. Am luat prânzul aici şi o doză de energie, am făcut câteva poze şi am pornit spre casă, dar prin Braşov de această dată.
Braşovul la apus
Biserica Neagă
Maşinuţa Verde

De aici călătoria s-a precipitat puţin. Am făcut încă trei ore până la Braşov. Aici am poposit doar pentru o plimbare prin centrul vechi al Brasovului, câteva poze şi o îngheţată răcoritoare, iar apoi spre casă cu mici opriri

Despre Bâlea Lac

Lacul este situat în Căldarea Glaciară Bâlea. Are o suprafaţă de 4,6 hectare şi este situat la altitudinea de 2.034 metri, în masivul Făgăraş exact la graniţa dintre Muntenia şi Transilvania. Bâlea Lac este doar o mică parte din rezervaţia naturală care poartă acelaşi nume care se întinde pe o suprafaţă de 180 hectar. Zona are un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale în formă de „U”, dominat de creste adânc crenelate din care se înalţă dinspre
nord-est spre sud-vest vârfurile Văiuga 2.443 m, despărţit de Iezerul Caprei 2.417 m de Şaua Caprei 2.315 m şi Paltinul 2.398 m.

Atracţii Bâlea Lac

Întreaga zonă este o atracţie în sine. Iubitorii de trasee montane au foarte multe opţiuni în zonă, de la trasee de dificultate moderată, până la trasee cu grad sporit de dificultate. Să nu uitam că trei sferturi din an această zonă este închisă.
Tot aici este şi o cabană deosebită, cabana Bâlea Lac
Pentru cei care doresc să vadă de sus frumuseţea ausrteră a acestui loc, se pot aventura înt-o călătorie cu telecabina care are traseu între Bâlea Lac şi Bâlea Cascsdă. Tariful pentru telecabina este de 30 de lei, o urcare sau o coborâre. Acestuia i se mai adaugă între 5 şi 10 lei, daca călătorul are bagaj. Prichindeilor care au până în 12 li se percepe un tarif redus de 15 lei pentru o urcare sau o coborâre. Telecabina funcţionează pentru minimum 10 persoane.

Ideii de trasee în zona Bâlea Lac

Pentru că visez la ziua de vară în care o să apuc şi pe un traseu în această zonă extrem de frumoasă, m-am gândit să enumăr câteva.
Pentru cei mai puţin antrenaţi traseul Cabana Paltinu 2.050m - Vârful Vânatoarea lui Buteanu 2.507m pare realizabil. Acest traseu durează până la 1 oră şi jumătate dacă este făcut peste Şaua Caprei (marcaj: triunghi albastru Cabana Paltinu - Şaua Caprei 2.315m; cruce albastra Şaua Caprei - Vânatoarea lui Buteanu),  şi circa două ore prin Căldarea Văiugii (marcaj: punct albastru Cabana Paltinu - Şaua Văiugii 2.390m; cruce albastră Şaua Văiugii - Vârful Vânătoarea lui Buteanu).
În cazul în care eşti experimentat şi condiţia fizică te ţine, nu e cazul meu, traseul Cabana Paltinu 2.050m - Vârful Negoiu 2.535m poate fi o bună opţiune. Acest traseu durează circa 5 ore, în condiţii bune, vara.
Spor la călătorii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu