marți, 14 martie 2017

Duminică de călator: Căciulata și Sigișoara


Duminică soțul meu s-a trezit cu chef de călătorie. Cum vremea era posomorâtă și alternativa era o zi petrecută în casă, am acceptat propunerea lui de a ne bălăci puțin la Căciulata, judeţul Vâlcea.

Cu rapiditate ne-am împachetat costumele de baie, ne-am urcat în mașină și am pornit către Căciulata în jurul orei 9:30. A fost un drum ușor, deloc aglomerat pentru o zi de duminică. Păcat că natura nu a înverzit ca să putem admira peisajul pitoresc de pe drumul dintre Pitești și Vâlcea!
Căciulata - Vâlcea

Într-o oră jumătate eram la Căciulata, în parcarea complexului.  Accesul se face în această parcare pe baza unui bon pe care îl prezinți la recepție, unde se achită atât intrarea la piscină, cât și tariful de parcare. 
Aqua Park

Pentru parcare și acces la Piscina Cozia am achitat 50 de lei (doi adulți și un copil), la recepția Hotelului. La intrarea în piscină am primit două cheițe pentru vestiar și brățări de acces. Am ales piscina hotelului Cozia.

Piscina Cozia
Aici, am avut surpriza să găsim foarte multă lume venită la relaxare. De altfel, aglomeraţia mi  s-a părut a fi unul din punctele mai puţin plăcute ale acestei ieşiri. Cu toate acestea ne-am putut bălăci, atât în interioar, cât şi afară. În exterior, este un tobogan pentru cei care sunt mai curajoşi să înfrunte temperaturile încă scăzute şi înălţimea. Spre prânz piscinele s-au mai eliberat şi atmosfera a devenit şi mai plăcută.
Valea Oltului

Temperaturile destul de ridicate ale apelor de aici ne-au obosit şi ne-au făcut poftă de mâncare, aşa că am hotărât să luăm prânzul chiar în restaurantul hotelului Căciulata.
Defileul Oltului 

Cele câteva ore petrecute la piscina din Căciulata m-au ajutat să scap atât de o rinită alergică ce mă chinuia de două săptămîni, cât şi de o durere de coloană căpătată în urma unei lovituri.
Oltul la apus

După masă, deoarece era încă prea devreme pentru a ne întoarce acasă, am pornit către Sighişoioara, deşi nu această destinaţie nu se afla în planurile noastre, dimineaţa când am plecat de acasă. Am avut un drum plăcut până acolo care a durat cam trei ore. Frumuseţea naturală a peisajului me-a făcut să uităm de distanţa mare. Printre razele soarelui se vedeau pâlcuri de stânci îmbrăcate în chiciură, tabloul oferit de natură fiind unul minunat.

O altă faţă  a Cetăţii Sighişoara


Intrare Sighișoara
În jurul orei 16:00 după amiaza am oprit la poalele Cetăţii Sighişoara. Am urcat în Cetate. Aici am văzut o altă faţă a acestui loc. Era foarte linişte şi mi s-a părut că nu semăna deloc cu ce mai văzusem cu ocazia altor vizite. Lipsea agitaţia provocată de numărul prea mare al turiştilor, lipseau chiar şi localnicii. Doar două maşini şi câteva mese ale teraselor  trădau faptul că suntem în prezent şi nu undeva, departe în trecut. Mi-a plăcut foarte mult această faţă a Cetăţii Sighişoarei. 
În Cetatea Sighișoara

M-am bucurat atât pentru mine deoarece am avut ocazia să văd şi această Sigişoara, dar şi pentru localnici care cred că din când în când au nevoie de această linişte ca să se regăsească în acest loc special. După o scurtă plimbare, am luat cina, în unul din puţinele localuri deschise şi, conştienţi de drumul lung care ne aşteaptă, am pornit către casă. Am avut surpriza să vedem şi zăpadă pe drumul de întoarcere, pe la Fundata. Am sosit acasă pe o ploaie liniştită destul de târziu, în jurul orei 21:00, mulţumiţi de o zi petrecută  frumos.

PS: Căciulata este renumită pentru izvoarele cu apă termală ale căror proprietăţi terapeutice determină oamenii  să vină aici periodic. Descoperite încă din 1827, aceste apeau concentrație, compoziție chimică și temperatură variabile, fiind hipotonice. Medicii le recomandă atât în cure interne, cât şi externe  în tratamentul unor afecţiuni  gastro-intestinale, ale rinichilor, metabolice și de nutriție.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu