marți, 28 iunie 2016

Lacul Învârtita, locul de legendă descoperit prin teatru


Dansul Ielelor, în Legenda Lacului Învârtita
Sura fotografiei: www.teatrul-aschiuta.ro
Astăzi, vreau să vă spun o poveste pe care am aflat-o recent. Este mai degrabă o legendă a unui loc foarte special din România, care ar trebui văzut măcar odată în viaţă.

Se spune ca demult, în pădurea de lângă localitatea Nucşoara, în regiunea muscelelor subcarpatice ale Argeşului, trăia un balaur. Acesta avea obiceiul să fure fecioarele şi să le închidă în bârlogul său din stâncă.
În acceaşi vreme un voinic din partea locului, fiu al unei muritoare şi al Spiritului Pădurii şi-a găsit aleasa inimii pe care a cerut-o de soţie. Era cea mai frumoasă fată din sat pe care orice flăcau şi-ar fi dorit-o, cu toate acestea ea l-a ales doar pe el.

Chiar în ziua nunţii lor balaurul a răpit-o pe frumoasa fata, iar Nucuşor a pornit s-o caute. În drumul lui le-a întalnit pe iele, zânele pădurii, care au încercat să-l vrăjească şi să-i sucească minţile. Nu au reuşit datorită dragostei pe eroul nostru care o purta fetei. Drept răsplată pentru fidelitatea lui sânzienele i-au arătat calea către odioasa creatură şi i-au promis că-i vor fi alături.


Fiul Spiritului Pădurii a ajuns la balaur şi s-a luptat cu el, şi, graţie vitejiei, curajului şi iscusinţei de care a dat dovada, l-a învins. Băiatul, milos din fire, i-a cruţat viaţa, iar bestia nefericită de înfrângere s-a ascuns în măruntaiele pământului.

În locul acela, s-a format un lac unic în lume din care încă se mai aud ragetele creaturii. Astăzi, poartă numele de Lacul Învârtita şi poate fi văzut de oricine trece prin comuna argeşeana Nucşoara.

De povestea acestui loc minunat am aflat-o din piesa «Legenda Lacului Învartita» a Teatrului de Păpuşi Aşchiută, din Piteşti. Acest lucru mi-a confirmat încă odată faptul că poveştile sunt căi de acces către tărâmuri minunate atât pentru aduşţi cât şi pentru copii. Infantul din mine s-a trezit, la contactul cu această legendă.
Primăvara

Deopotrivă m-a fascinat şi mi-a amintit de o călătorie pe care am făcut-o cu mulţi ani în urmă, când de abia venisem în Piteşti.

Soţul meu, doar iubit pe acea veme, a vrut să-mi facă o surpiză şi să mă ducă chiar la Nucşoara, unul din locurile care îi aminteau de copilărie şi de aventurile petrecute acolo, de nopţile dormite în cort sub clar de lună.

N-am reuşit să ajungem, deoarece anul acela a fost extrem de ploios fapt care a cauzat ruperea drumului şi blocarea căii de acces către acel loc. Ne-am întors din drum, iar eu am rămas cu un regeret…

Dar poate a fost mai bine aşa, întrucât mult mai târziu am redescoperit acest loc într-o manieră cu totul specială alături de cel de-al doilea băiat special din viaţa mea: fiul meu. Asăzi vorbesc despre el cu încântare şi îmi fac promisiunea că voi ajunge acolo, în speranţa că voi auzi răgetul bestiei.

Ce este de fapt Lacul Învârtita

Lăsând legenda deoparte, şi făcând o uşoară cercetare mai adaptată zilelor noaste am aflat lucruri în egală măsură captivante asemeni legendei pe care o poartă.

Lacul Învârtita este cel mai mai mare lac carstic format pe gips (sulfurat de calciu) din România, format în secolul al XIX-lea. Poziţionat la o altitudine de 780, lacul se întinde pe o suprafaţa de 2,2 hectare şi are o adâncime de cinci metri. Constituie un important monument al naturii patriei noastre, care face parte din rezervaţia naturală Măgura – Nucşoara, alături de culmea cu brazi din partea de estică a localităţii.
Cei din partea locului cred că apele sulfuroase sunt binefăcătoare şi în viitor ar putea deveni un important punct balnear din Argeş care are câteva izvoare .

Este captivant deopotrivă pentru geologi, iubitori de natură, vânători de legende şi admiratorii de frumos.
Eu sunt puţin din fiecare, motiv pentru care l-am pus în agenda mea de călătorii.

Sâmbăta trecută, după Sânziene am făcut o călătorie imaginară la Nucşoara reurmărind piesa «Legenda Lacului Învartita»,  jucată la teatrul Alexandru Davila.

De sarbatoarea Schimbarea la faţă doresc să fac o călătorie fizică, la Nucşoara, prentru a asculta slujba în frumoasa bisericuţă de lângă Lacul Învârtita, acolo unde balaurul îşi plânge înfrângerea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu