luni, 21 martie 2016

O casă mai călduroasă poate însemna mai multe excursii frumoase

Vestea că vom deveni părinţi ne-a determinat să ne gândim din ce în ce mai serios la reabilitarea termică a casei noastre, pentru a-i asigura un cămin cât mai confortabil în noului venit în familie. 

Locuim într-un apartament dintr-o bloc care are peste 80 de ani, iar hotărârea de a scoate ce avem mai bun din el a fost o adevărată provocare.

Am ales să procedăm ca la carte. Sfătuitorul nostru de încredere a fost tatăl meu care este specialist pe probleme de construcţii.


Mucegaiul a fost principalul inamic care se instala nepoftit în fiecare iarna şi care a trebuit să-l emin din căsuţa noastă. Acesta era provocat de condensul care era o consecinţă a aerisirii precare a casei, în complicitate cu ferestrele instalate deficitar şi de proasta izolare a pereţilor.

Primul pas pe care l-am făcut în reabilitarea termică a fost schimbarea ferestrelor. Am înlocuit termopanele vechi şi am ales unele de generaţie mai nouă cu cinci camera de cu barieră termică şi fonică sporită, sticlă cu straturi izolatoare (tripan). Partea de barieră fonică a fost o nebunie a mea, deoarece locuim într-o zonă centrală, unde traficul este destul de intens, iar zgomotul poate fi destul de supărător.

Pentru a peîntâmpina şi mai bine apariţia mucegaiului, am primit recomandarea să izolăm termic şi pereţii. Prima variantă pe care am luat-o în calcul a fost anveloparea exterioară, deoarece părea mai convenabilă, însă din cauză că presupunea prea multe formalităţi şi colocatarii blocului în care locuiam nu au fost de acord, ne-am reorientat către izolarea interioară a preţilor. S-a dovedit a fi mult mai uşor de făcut şi mult mai eficientă.

O condiţie esenţială a fost ca cele două balcoane să rămână neînchise, pentru a avea o gură de oxigen în serile fierbinţi de vară, iar izolarea interioară nu a făcut decât să ne uşureze situaţia, în această privinţă.
Ca material am ales plăcile plăcile minerale izolatoare realizate din materiale naturale. Acestea sunt făcute din nisip, var, ciment, agent de expandare şi apa. Deoarce sunt elemente naturale, pereţii respiră uşor, având complementar o caracteristică ce nu poate fi uşor neglijată şi anume că fac parte din clasa A1 de reactie la fo –arde extrem de greu. Aplicarea acestor plăci a fost extrem destul de uşoară şi  nu a presupus eforturi foarte mari. Unde pui că sunt şi mai sigure.

De asemenea, în timp s-a dovedit că acest tip de izolare este foarte bună, deoarece ne-a ajutat să ţinem departe inamicul nostru numărul 1, mucegaiul. Sunt ani buni de când nu ne-a mai făcut probleme.
În încercarea de ne asigura ierni cât mai călduroase am schimbat şi centrala termică. Lucru esenţial pentru bunăstarea bebeluşului nostru. Cea pe care o aveam era destul de veche. Chiar dacă funcţiona bine chiar la 10 ani de la instalare, avea capacitate cam mică pentru necesităţile presupuse de un prezenţa în casă a unui bebeluş.Aşa că am schimbat-o şi pe aceasta, iar confortul termic a crescut considerabil, în timp ce nevoia de apă caldă era şi mai uşor de satisfăcut.

După schimbarea centralei termice au urmat şi înl altor electrocasnice mai mari care consumau destul de multă energie electrică. Astfel, am ajuns ca de la 600 de lei cât plăteam pentru încălzirea apartamentului nostru pe timp de iarnă, să reducem costurile la jumătate, la aproximativ 300 de lei. Văzând că putem economisi atât de mult fără prea mari eforturi şi restricţii, am înlocuit şi becurile normale cu becuri economice, iar în timp s-au văzut şi rezultatele.

Toate aceste economii pe care le-am făcut, le-am folosit să ne înfrumuseţăm viaţa. Şi cum altfel puteam să facem acest lucru, dacă nu călătorind şi cunoscând ţara-n lung şi lat şi inspirându-ne pentru a avea un trai cât mai plăcut.

Mai mult decât atât, am reuşit să ne creştem frumos copilul, în spiritul eco friendly. Acum, la şapte anişori, stinge lumina după ce iese din cameră, chiar dacă are o oarecare frică de întuneric; foloseşte hârtia pe ambele părţi, pentru că preţuieşte copacii şi ceea ce fac ei pentru noi; reciclează toate ambalajele şi le transformă în jucării.

Pentru a-i arăta cât de mult contează protejarea mediului, dar şi cât de mult preţuim căminul pe care îl avem vrem să obţinem un certificat energetic pentru casa noastră. Acesta ar fi un tip de recunoaştere al respectului pe care îl avem faţă de locul pe care îl numim casă.

A avea acest document este mai mult decât necesar, astăzi, atât pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază, cât şi pentru cele asupra cărora se fac renovări ample.

Actul se poate acorda doar de un auditor energetic, doar după ce este solicitat, după caz, de către proprietarul / investitorul /administratorul clădirii sau al unităţii de clădire.

În fiecare zi ne putem arăta respectul pentru natură, pentru cămin, pentru noi înşine.

O casă mai călduroasă poate însemna mai multe excursii frumoase a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu